Категорії розділу

Актуально [123]
Виставки [32]
Заходи [46]
Видавнича діяльність [10]
рекомендаційна бібліографія, пам'ятки, бюлетені нових надходжень, огляди літератури, тощо

Форма входу

Пошук

е-підручники

Подія дня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар

«  Березень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Що Ви любите читати?
Всього відповідей: 30

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




П`ятниця, 29.03.2024, 13:01
Вітаю Вас Гість | RSS
БІБЛІОТЕКА ЗОШ №3 м.Славутича
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2020 » Березень » 18 » Як залучити дитину до зацікавленого читання
19:54
Як залучити дитину до зацікавленого читання

У час цілодобових мультиплікаційних каналів і комп'ютерних ігор читання може здаватись дітям не дуже цікавим заняттям, що відходить у минуле. Вони думають, що існує безліч швидких і простіших способів отримувати інформацію, і, як наслідок, зовсім небагато дітей розвивають концентрацію уваги, необхідну для того, щоб отримувати задоволення від читання. Однак батьки можуть і повинні заохочувати своїх дітей відроджувати втрачене мистецтво читання.

Читання – це ключ до знань і розуміння, це паспорт у нові світи й нові ідеї. У наше століття економіки, заснованої на наукових знаннях та інноваціях, здається дивним, що все менше й менше молодих людей люблять читати. Якщо ми навчимо дітей отримувати задоволення від читання з раннього віку, ця навичка буде допомагати їм усе життя. Крім того, дослідження виявили, що в дітей молодшого віку читання пов'язано з розвитком інших когнітивних функцій, таких як пам'ять, уява, творчість, логічне й нестандартне мислення, здатність вирішувати завдання та засвоєння понять моралі й моральності. Тому…

1. Читайте дітям

Починайте читати вашій дитині з раннього віку. Фахівці закликають батьків читати навіть новонародженим дітям. Немовлята починають знайомитись зі звуками мови в перші шість місяців життя, і ваше читання вплине на те, наскільки легко вони зможуть незабаром підбирати й вимовляти слова.

Для дуже маленьких дітей батьки можуть вибирати книги з цікавими ілюстраціями, які привертають їх увагу. Кращі дитячі книги сприяють взаємодії з дитиною й обговоренню з нею сюжету та близьких за змістом тем. Вони покликані залучити малюка до запропонованої історії.

Корисно відводити визначений час для щоденного читання, щоб воно стало частиною повсякденного життя дитини і вона з нетерпінням чекала його. Таке систематичне читання може тривати до віку восьми-дев'яти років. Воно допомагає дитині пов'язувати книги з позитивним досвідом, позитивними знаннями та формувати її ставлення до читання.

2. Не примушуйте дитину. Розвивайте культуру читання

Наповніть свій дім усілякими книгами різної тематики: про історію, географію, книгами фантастичного та філософського змісту, класичною та сучасною літературою, творами західних і східних авторів, книгами релігійної тематики, спортивними, пригодницькими, книгами про особистісний розвиток, науковими і, звісно, гумористичними. Ваша дитина стане просто ненаситним читачем із широким діапазоном книжкових уподобань; її дитяча звичка до читання залишиться з нею назавжди.

При цьому вам навряд чи доведеться примушувати дитину читати. Вона почне читати просто тому, що в домі панує культура читання. Усі члени сім'ї читають. Це не означає, що дитина перетвориться на відлюдника та «книжкового хробака», у неї повинно вистачати часу й на інші види діяльності. Просто з раннього віку дитина навчиться щодня приділяти час читанню.

3. Подавайте приклад

Щоб навчити дітей отримувати задоволення від читання, батьки повинні подавати належний приклад. Візьмемо будь-якого дванадцятирічного хлопчика, який, як і більшість дітей його віку, віддає перевагу телевізору й комп'ютерним іграм. Протягом багатьох років батьки діймають його читанням лекцій про важливість книг. Однак їх слова не переконливі, оскільки в останній раз самі вони читали книгу років п'ять тому, а то й більше.

Але якщо батьки – завзяті читачі, то це зовсім інша історія. Під час сімейних зустрічей за вечерею батько може розповідати про цікавий твір, який він зараз читає, чи то роман, чи історична література, і при цьому інші члени сім'ї будуть з цікавістю ловити кожне його слово. Його захопленість читанням обов'язково відіб'ється на дітях, і їм захочеться прочитати ті ж книги, насилу дочекавшись, коли батько перегорне останню сторінку.

Як висновок, можна сказати, що, перш ніж спонукати дітей до читання, ми повинні докладати свідомих зусиль, щоб самим стати зацікавленими читачами. Для декого з нас це є величезною проблемою, з огляду на наш насичений робочий графік. Проте, якщо ми зможемо дисциплінувати себе й почнемо отримувати від читання задоволення, то виявимо, що створили культуру читання в наших сім'ях.

4. Організовуйте сімейні походи на «книжкове полювання»

Один раз на місяць усією сім'єю відвідуйте книжковий магазин. Кожному члену сім'ї повинен виділятись бюджет на купівлю вподобаної книги, мамі й татові включно. Протягом наступних кількох тижнів діліться враженнями й обговорюйте цікаві епізоди цих творів. Немає необхідності примушувати дітей читати або сперечатись про переваги читання. Пристрасть до книг і знань буває настільки очевидною, що поширюється на дітей природно і швидко.

Можна також один-два рази на місяць по суботах, наприклад, відвідувати з дітьми місцеву публічну бібліотеку. Кожний член сім'ї, включаючи батьків, повинен вибрати собі книгу до душі, а потім вечорами вся сім'я може обговорювати прочитане. Така практика сімейного читання та обміну враженнями не лише прищеплює дітям любов до читання, а й призводить до розвитку навичок усного викладу власних думок.

5. Заохочуйте дітей писати

Читання допомагає дітям відкривати світ. Письменство допомагає їм розкривати себе, свої думки, почуття й ідеї. Дітей, які читають із задоволенням, слід надихати на написання власних оповідань. Це можуть бути як художні, так і документальні твори – не має значення. Маленьких дітей можна заохочувати писати дуже прості історії про події, які відбулися з ними нещодавно. Це можна робити у формі листів дідусеві та бабусі або друзям. Коли ми беремо дітей у туристичні поїздки, вони можуть вести журнал мандрівника, щодня фіксуючи в ньому свої нові відкриття.

Читання – це один із ключових елементів всебічного розвитку дитини. Навчіть дитину отримувати задоволення від читання з раннього віку, і це вміння залишиться з нею в дорослому житті.

За матеріалами сайту Весела абетка. Читанка

 

Категорія: Актуально | Переглядів: 249 | Додав: Наталі | Теги: що читати дітям, бібліотека ЗОШ № 3 м. Славутича, школа 3 Славутича | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Бібліотека ЗОШ №3 м.Славутича © 2024