Категорії розділу

Актуально [123]
Виставки [32]
Заходи [46]
Видавнича діяльність [10]
рекомендаційна бібліографія, пам'ятки, бюлетені нових надходжень, огляди літератури, тощо

Форма входу

Пошук

е-підручники

Подія дня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар

«  Грудень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Наше опитування

Що Ви любите читати?
Всього відповідей: 30

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




Субота, 20.04.2024, 15:51
Вітаю Вас Гість | RSS
БІБЛІОТЕКА ЗОШ №3 м.Славутича
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2019 » Грудень » 12 » Формування медіаграмотності як однієї з ключових компетентностей сучасного бібліотекаря
12:14
Формування медіаграмотності як однієї з ключових компетентностей сучасного бібліотекаря

11 грудня 2019 року на базі нашої бібліотеки відбулося заняття Школи майстерності бібліотечного працівника «Формування медіаграмотності як однієї з ключових компетентностей сучасного бібліотекаря».

Мета заняття - підвищення професійної компетентності, удосконалення фахових навичок з медіаграмотності.

Ми живемо у час, коли світ об’єднано глобальним інформаційним полем. Тепер орієнтуватися в інформаційному просторі важливо не лише для особи, що працює в інформаційній сфері діяльності, а і для будь-якої людини. Медіаграмотність сьогодні належить до таких базових навичок людини як вміння читати, писати, рахувати. Вивчення медіаграмотності є одним з етапів побудови нової української школи.

 

В ході заняття було прийнято такі рекомендації:

1. Пройти онлайн-курс із медіаграмотності.

2. Створювати власні медійні продукти з урахуванням основних стандартів журналістики: оперативності, відокремлення фактів від коментарів та оцінок, балансу думок, повноти інформації, достовірності інформації, відсутності мови ворожнечі.

3. У роботі з користувачами бібліотек:

  • формувати достатнє уявлення про медіаграмотність;
  • розвивати критичне мислення та здатність адекватно сприймати медіапродукти: кіно, телебачення, рекламу, Інтернет тощо;
  • вчити аналізувати та критично оцінювати інформацію, яка надходить із ЗМІ;
  • формувати уміння: обирати потрібну інформацію, оминати інформаційне «сміття», захищатися від потенційно шкідливої інформації з урахуванням прямих і прихованих впливів.

   

До Вашої уваги

СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНИХ ДЖЕРЕЛ ІНФОРМАЦІЇ

МЕДІАОСВІТА: УКРАЇНСЬКІ РЕСУРСИ

 

  1. Prometheus розробив онлайн-курс з медіаграмотності [Електронний ресурс] // НУШ нова українська школа. – Режим доступу: https://nus.org.ua/news/prometheus-rozrobyv-onlajn-kurs-z-mediagramotnosti/ . – Назва з екрана.
  2. VERIFIED : онлайн-курс з медіаграмотності [Електронний ресурс] // Ed Era . – Режим доступу: https://verified.ed-era.com/ua. – Назва з екрана.
  3. Бути медіаграмотним: десять необхідних компетентностей [Електронний ресурс] // Media Sapiens. – Режим доступу: https://ms.detector.media/mediaprosvita/mediaosvita/buti_mediagramotnim_desyat_neobkhidnikh_kompetentnostey/ . – Назва з екрана.
  4. Гра «Медіограмотна місія» [Електронний ресурс] . – Електронні дані . – Режим доступу: https://irex.mocotms.com/ml_game/story_html5.html . – Назва з екрана.
  5. Зачем за нами следят в соцсетях, и кто продает наши данные [Електронний ресурс] // Facebook . – Режим доступу: https://www.facebook.com/prostoumnichka/videos/349058155983699/ . – Назва з екрана.
  6. Іванов, В. Медіаосвіта та медіограмотність: короткий огляд [Електронний ресурс] / В.Іванов, О. Волошенюк, Л. Кульчинська. – Електронні дані . – Режим доступу: http://www.aup.com.ua/upload/ogliad.pdf . – Назва з екрана.
  7. Медіаграмотність у початковій школі: посібник для вчителя [Електронний ресурс] // Академія Української Преси . – Режим доступу: http://www.aup.com.ua/mediagramotnist-u-pochatkoviy-shkoli/ . – Назва з екрана.
  8. Медіаграмотність як сучасна потреба інформаційного суспільства [Електронний ресурс] // ІЗБІРКОМ. – Режим доступу: https://izbirkom.org.ua/news/medialiteracy/2018/mediagramotnist-iak-suchasna-potreba-informatsiinogo-suspilstva/ . – Назва з екрана.
  9. Медіаосвіта [Електронний ресурс] // Полтавська обласна бібліотека для юнацтва імені Олеся Гончара. – Режим доступу: http://libgonchar.org/index.php?option=com_content&view=article&id=37&Itemid=9&lang=uk. – Назва з екрана.
  10. Медіаосвіта у країнах світу. Як на нас впливають медіа [Електронний ресурс] // Slide Share . – Режим доступу: https://www.slideshare.net/ippo-kubg/ss-82157989?ref=http://e-%20learning.ippo.kubg.edu.ua/mod/page/view.php?id=1746 . – Назва з екрана.
  11. Медіаосвіта як чинник підвищення якості освіти та засіб протистояння гуманітарної агресії: аналітична записка [Електронний ресурс] // Національний інститут стратегічних досліджень. – Режим доступу: https://niss.gov.ua/doslidzhennya/gumanitarniy-rozvitok/mediaosvita-yak-chinnik-pidvischennya-yakosti-osviti-ta-zasib . – Назва з екрана.
  12. Медіаосвіта. Як на нас впливають медіа [Електронний ресурс] // Slide Share . – Режим доступу: https://www.slideshare.net/sivangor/ss-69547313 . – Назва з екрана.
  13. Ми вчимо дітей не мислити стереотипно. Як навчають медіаграмотності на Харківщині [Електронний ресурс] // Media Sapiens . – Режим доступу: https://ms.detector.media/mediaprosvita/mediaosvita/mi_vchimo_ditey_ne_misliti_stereotipno_yak_navchayut_mediagramotnosti_na_kharkivschini/ . – Назва з екрана.
  14. Новосад повідомила, що українських школярів будуть навчати медіаграмотності [Електронний ресурс] // УНІАН . – Режим доступу: https://www.unian.ua/society/10767689-novosad-povidomila-shcho-ukrajinskih-shkolyariv-budut-navchati-mediagramotnosti-video.html . – Назва з екрана.
  15. Онлайн-курс із медіаграмотності на 9 годин. Що з нього можна дізнатися [Електронний ресурс] // DETECTOR.MEDIA. – Режим доступу: https://ms.detector.media/mediaprosvita/mediaosvita/onlaynkurs_iz_mediagramotnosti_na_9_godin_scho_z_nogo_mozhna_diznatisya/ . – Назва з екрана.
  16. Підбірка актуальних ресурсів з медіаграмотності [Електронний ресурс] // Ресурсний центр Гурт . – Режим доступу: https://gurt.org.ua/articles/42722/ . – Назва з екрана.
  17. Практична медіаграмотність для бібліотек [Електронний ресурс] // Media Literacy . – Режим доступу: http://medialiteracy.org.ua/3767-2/ . – Назва з екрана.
  18. Практичний посібник з медіаграмотності для мультиплікаторів [Електронний ресурс] / за загал. ред. В. Ф. Іванова. — Київ: Академія української преси, Центр вільної преси, 2019. — 100с. – Режим доступу: с.http://www.aup.com.ua/uploads/Posibnyk_z_mediagramotnosti_2019_ukr.pdf . – Назва з екрана.
  19. Соціальна медіаграмотність: п'ять ключових принципів [Електронний ресурс] // Media Sapiens . – Режим доступу: https://ms.detector.media/mediaprosvita/mediaosvita/sotsialna_mediagramotnist_pyat_klyuchovikh_printsipiv/ . – Назва з екрана.
  20. Фактчек: довіряй-перевіряй : безкоштовний курс [Електронний ресурс] // Ed Era . – Режим доступу: https://courses.ed-era.com/courses/course-v1:VOXU-EdEra+FactCheck101+2018/about . – Назва з екрана.
  21. Формування медіограмотності як однієї з ключових компетентностей учня нової української школи [Електронний ресурс] // Slide Share. – Режим доступу: https://www.slideshare.net/ippo-kubg/ss-82052856?ref=http://e-learning.ippo.kubg.edu.ua/mod/page/view.php?id=1595 . – Назва з екрана.
  22. Чому медіа грамотність важлива [Електронний ресурс] // YouTube. – Режим доступу: https://www.youtube.com/watch?v=GIn4GXkqKps . – Назва з екрана.
  23. Як краще викладати медіаграмотність у школі? Думка вчителів [Електронний ресурс] // Media Sapiens. – Режим доступу: https://ms.detector.media/mediaprosvita/mediaosvita/yak_krasche_vikladati_mediagramotnist_u_shkoli_dumka_vchiteliv/

 

 

Категорія: Заходи | Переглядів: 408 | Додав: Наталі | Теги: школа 3 м. Славутича, медіаосвіта, бібліотека ЗОШ № 3 м. Славутича, медіаграмотність | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Бібліотека ЗОШ №3 м.Славутича © 2024