Категорії розділу

Актуально [123]
Виставки [32]
Заходи [46]
Видавнича діяльність [10]
рекомендаційна бібліографія, пам'ятки, бюлетені нових надходжень, огляди літератури, тощо

Форма входу

Пошук

е-підручники

Подія дня

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання

Календар

«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Наше опитування

Що Ви любите читати?
Всього відповідей: 30

Статистика


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0




П`ятниця, 26.04.2024, 21:05
Вітаю Вас Гість | RSS
БІБЛІОТЕКА ЗОШ №3 м.Славутича
Головна | Реєстрація | Вхід
Головна » 2013 » Квітень » 2 » 2 квітня - Міжнародний день дитячої книги
15:20
2 квітня - Міжнародний день дитячої книги

Щорічно 2 квітня відзначається Міжнародний день дитячої книги свято, встановлене за рішенням профільної Міжнародної ради з питань дитячої книги. Датою для святкування Міжнародного дня дитячої книги був обраний день народження Ганса Християна Андерсена, який став одним з найулюбленіших казкарем дітей багатьох поколінь. Основна мета свята полягає в пропаганді дитячого читання, яке є ефективним інструментом духовного та інтелектуального розвитку людини.  

Витоки дитячої книги сходять до епохи, коли в Англії з'явився верстат і У. Кекстон випустив у 1477 р. першу книгу англійською мовою. Серед його численних видань були байки Езопа і забавний "Роман про лиса". У 1658 році чеський священик і педагог Ян Коменський опублікував першу книгу для дітей "Світ чуттєвих речей в картинках" - підручник на латині з гравюрами. Протягом XVII століття дітей навчали і виховували в основному по Біблії і книгах релігійного змісту. 

  XVIII століття подарувало дітям два великих романи: "Робінзон Крузо" Д. Дефо і "Подорожі Гуллівера" Дж. Свіфта. У той же час і дітей, і дорослих однаково залучили дешеві видання народних казок, балад і переказів. 

  Початок золотого століття дитячої літератури відноситься до середини XIX століття. До цього часу нарешті визнали, що дітям, крім підручників і релігійних творів, потрібні власні книжки. 

  Дивно, але література для дітей часто приводила у захват і дорослих. Сама королева Великобританії зачитувалася "Пригод Аліси в Країні чудес" Л. Керрола, насолоджуючись вільною грою фантазії і гумору. Але й казки ніхто не відміняв. І самим великим казкарем на всі часи, напевно, залишиться Ганс Християн Андерсен. 

  Двадцяте століття подарувало юним читачам Пітера Пена, Мері Поппінс, Старика Хоттабича, Гаррі Поттера і багатьох інших чудових героїв. Ось уже понад півстоліття діти і дорослі зачитуються трилогією "Володар кілець" Дж. Р.Р. Толкієна. 

Дитячі книги вбирають у себе цілий світ; все цікаве, що буває на світі.

 

«У кожній казці є натяк на те, щоб бувальщину не плутали з казкою.

У кожній казці є урок, що життя ми самі робимо прекрасним ...»

— Володимир Борисов




Переглядів: 789 | Додав: Наталі | Теги: бібліотека м. Славутича, дитячі книги, Міжнародний день дитячої книги | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

Бібліотека ЗОШ №3 м.Славутича © 2024